Bekende problemen

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen
Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten.

De wortel zit met sterke vezels vast in het kaakbot.
Het tandvlees is vastgehecht aan het kaakbot en de tanden en kiezen.
Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit steunweefsel heet ook wel parodontium.
De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket.
Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep, hooguit 3mm.


Gingivitis

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of eten. Ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis

De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën.
Die bacteriën – het gaat om veel verschillende soorten – zitten in de tandplak.
Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. Het heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen.


Parodonditis

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot.
Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper.
In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Vaak zijn deze verschijnselen echter afwezig, waardoor parodontitis lang onopgemerkt kan blijven.


Gevorderde parodontitis

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er klachten.
Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van ruimte daartussen.
Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan een lelijk gezicht zijn. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen. Dat kan ook het geval zijn bij het nuttigen van warme, koude, zoet of zure dranken en spijzen.
Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen al hun houvast verliezen en uitvallen.

Niet iedereen krijgt parodontitis. Dit komt o.a. doordat van persoon tot persoon verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplak voorkomen. De „agressiviteit” van de bacteriën kan sterk verschillen.
Daardoor zal de tandplak van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander. Ook de algemene weerstand tegen bacteriën in de tandplak speelt een belangrijke rol.


Mondhygiëne


Om parodontitis te genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplak, van de tanden en kiezen worden verwijderd.
Bij de parodontitis zit er tandplak boven de tandvleesrand en onder de tandvleesrand (in de verdiepte pockets).

U dient de tandplak die boven de tandvleesrand zit zelf elke dag te verwijderen door een goede mondhygiëne. Met een tandenborstel kunt u de tandplak wegpoetsen.
Maar de tandenborstel komt niet bij de tandplak die tussen de tanden en kiezen zit. Die tandplak moet u weghalen met andere hulpmiddelen zoals ragers of tandenstokers.
De mondhygiëniste vertelt u welke hulpmiddelen voor uw mond geschikt zijn en demonstreert het gebruik ervan.


Gebitsreiniging

Tandplak en tandsteen in verdiepte pockets kunt u niet zelf verwijderen.
Daarom doet de mondhygiëniste dat met speciale instrumenten. Dit wordt de gebitsreiniging genoemd.

Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan tanden en kiezen. Met de pocketsonde worden dan ondiepe en niet bloedende pockets gemeten: de parodontits is verdwenen.
Het verloren kaakbot groeit helaas niet meer aan. Tijdens de genezing kan het tandvlees wat terugtrekken. De tandhalzen zijn soms tijdelijk gevoelig voor de behandeling. Door elke dag de mondhygiëne goed uit te voeren, voorkomt u een nieuwe ontsteking. Daardoor zal er geen kaakbot meer verloren gaan.